صفر تا صد سامانه مودیان
سامانه مودیان چیست ؟
فرقی نمی کند که شما یک شخصیت حقیقی هستید یا حقوقی! بلکه مهم این است که صفر تا صد سامانه مودیان را بدانید و با قوانین موجود در این زمینه آشنا باشید. از جدیدترین مفاهیمی که در حوزه مالیات وجود دارد شامل سامانه مودیان، پایانه های فروشگاهی، صورت حساب الکترونیکی، حافظه مالیاتی و … می باشد که در ادامه با همه آن ها آشنا خواهیم شد.
با مشاهده ویدئو زیر بیشتر با سامانه مودیان آشنا خواهید شد.
سامانه مودیان یکی از سامانه های ملی در کشور است که توسط سازمان امور مالیاتی طراحی و راه اندازی شد. این سامانه توسط فعالان اقتصادی و مشمولین قانون مالیات مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان یک پل ارتباطی میان مشمولین و سازمان امور مالیاتی است. از زمانی که این سامانه راه اندازی شده دیگر نیازی نیست مودیان برای ارسال صورت حساب ها و اظهارنامه مالیاتی، به طور حضوری به سازمان مراجعه کنند. بلکه کافیست توسط این سامانه صورت حساب الکترونیکی را صادر و ارسال کنند اما برای این کار انجام چند مرحله ضروری است که همه ی آنها نهایت در یک روز کاری انجام می شوند.
مرحله 1 : ثبت نام در سامانه مودیان
نحوه ثبت نام در سامانه مودیان
در مطلبی تحت عنوان ” نحوه ثبت نام در سامانه مودیان ” به طور مفصل راجع به مراحل آن صحبت کردیم. در این بخش نیز به طور سرفصل وار به این موضوع اشاره خواهیم کرد.
تمامی مودیانی که در امور مالیاتی پرونده دارند یعنی کد اقتصادی یا ثبت نام خود را تا مرحله 3 یا 4 تکمیل کرده اند به صورت خودکار کار پوشه ایجاد شده است. کارپوشه پلی است که امور دارایی برای ارتباط مودی با سازمان امور مالیاتی ایجاد کرده است. که از طریق آن مودی سریع رسیدگی های مالیاتی خود را می تواند انجام دهد. “آموزش کارپوشه سامانه مودیان” نیز در این وب سایت به طور کامل توضیح داده شده است.
از طریق سامانه my.tax.gov.ir وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شوید.
وارد پنجره ثبت نام شوید و اطلاعات لازم از جمله شناسه ملی، شماره تلفن همراه، تاریخ تولد و عبارت امنیتی را وارد کنید.
گزینه ثبت نام را انتخاب کنید تا پیامک حاوی کد ثبت نام بر روی تلفن همراه شما ارسال شود. توجه داشته باشید که شماره تلفن ثبت شده در سامانه باید به نام خودتان باشد.
بعد از دریافت پیامک وارد سامانه شده و اطلاعات مربوط به پایانه های فروشگاهی، اطلاعات هویتی، حافظه مالیاتی و …. را وارد می کنید.
مرحله 2 : دریافت گواهی نامه امضا الکترونیکی
صورت حساب های الکترونیکی که صادر می شوند باید امضا الکترونیکی داشته باشد یعنی فروشنده آن را تایید کرده باشد تا سازمان امور مالیاتی آن ها را بپذیرد. این امضا الکترونیکی را چطور می توانیم بر روی صورت حساب ها داشته باشیم؟ یکسری مراکز از سمت دولت این مجوز را دارند که گواهی امضا صادر کنند. به وب سایت این مجموعه ها مراجعه می کنیم بعد از ثبت نام با در دست داشتن مدارک هویتی به دفاتر رسمی مجاز که داخل همان سایت ها معرفی شده مراجعه می کنیم. در دفتر اسناد رسمی احراز هویت انجام می شود و امضا الکترونیکی صادر می شود. از این لحظه به بعد برای صورت حساب ها می توان امضا الکترونیکی استفاده کرد. با مراجعه به مطالب قبلی این وب سایت با عنوان “دریافت گواهی امضا الکترونیکی” به صورت دقیق تر با مراحل دریافت این امضا آشنا خواهید شد.
فقط با یک کلیک به آسانی گواهی امضا الکترونیکی دریافت کنید
شروع کنید
مرحله 3: حافظه مالیاتی
حافظه مالیاتی چیست ؟
هر شخصی که عضو سامانه مودیان است یک شناسه یکتا دارد که به آن شناسه یکتا حافظه مالیاتی می گویند. حافظه مالیاتی به عنوان یک ابزار تبادلی میان سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی می باشد. برای آشنایی با دریافت این شناسه پیشنهاد می کنیم مقاله با عنوان “مراحل دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی” را مطالعه بفرمایید. این شناسه ویژگی های زیر را دارد:
حافظه مالیاتی به شکل نرم افزار یا سخت افزار می باشد. برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی از مدل نرم افزاری آن استفاده می کنند و با دانلود نرم افزار رایگان سامانه مودیان ارسال صورت حساب های الکترونیکی خود را انجام می دهند.
حافظه مالیاتی به طور مستقیم تحت نظارت سازمان امور مالیاتی می باشد.
حافظه مالیاتی به عنوان ابزاری برای ثبت صورت حساب های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
حافظه مالیاتی از شناسه یکتا برخوردار است که برای هر حافظه منحصر به فرد می باشد.
مرحله 4 : شناسه کالا و خدمت
سامانه جامع تجارت که زیر مجموعه وزارت صمت است این مسئولیت را بر عهده دارد که برای کالا و خدمات شماره گذاری انجام دهد. تمامی افراد کد ملی دارند پس لازم است هر کالا و خدمتی هم شناسه ملی خود را داشته باشد. اما نحوه دریافت شناسه ملی چگونه است؟ تولید کننده و یا وارد کننده ی هر کالا و خدمتی موظف است برای هر کالا و خدمت شناسه یکتا یا شناسه کالا و خدمت با نرخ مشخص مالیاتی را دریافت کند. تمام افراد یا تمامی مودیان لازم نیست برای هر کالا و یا خدمتی که می فروشند این شناسه را دریافت کنند بلکه تولید کننده و یا وارد کننده یکبار این کار را انجام می دهد (نفر اول این زنجیره).
برای مثال شما اگر یک کارتن روغن فروختید لازم نیست شناسه کالا را خودتان دریافت کنید بلکه باید از تولیدکننده و یا وارد کننده این کد 13 رقمی را بخواهید و یا از شخصی که خریده اید کد را دریافت کنید.
لازمه ارسال صورت حساب به سامانه مودیان
برای صدور و ارسال صورتحساب به سامانه مودیان لازم است از یک نرم افزار معتبر کمک گرفت. نرم افزار مودیان صنوبر با کاربری آسان به سامانه مودیان متصل میشود و به راحتی صورت حسابهای الکترونیکی را صادر و ارسال می کند. قبل از خرید این نرم افزار می توانید نسخه رایگان را که امکان ارسال 10 صورتحساب وجود دارد را امتحان کنید و اگر راضی بودید نسخه نامحدود را خریداری کنید.
ارسال انواع صورت حساب به سامانه مودیان فقط با چند کلیک
رایگان شروع کنید
ویژگی های سامانه مودیان مالیاتی
صفر تا صد سامانه مودیان تحت نظارت و مدیریت مستقیم سازمان امور مالیاتی است.
تمام مودیان مالیاتی که دارای کد اقتصادی در سازمان امور مالیاتی هستند به طور خودکار یک کارپوشه اختصاصی در سامانه به آن ها تعلق خواهد گرفت که می توانند تمام امور مربوطه را از این طریق انجام دهند.
مودیان مالیاتی می توانند از طریق حافظه مالیاتی از جمله نرم افزار اتصال به سامانه مودیان، سخت افزار، پایانه فروشگاهی و … به سامانه متصل شوند.
سامانه مودیان به عنوان یک مرجع نهایی برای ثبت، صدور و استعلام تمام صورت حساب های الکترونیکی می باشد.
توجه داشته باشید که مودیان موظف هستند در صورت تغییر محل فعالیت، تغییر شغل، تغییر مالکیت یا اجاره واحد، حداکثر به مدت 10 روز این تغییرات را به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهند. اطلاع رسانی از طریق کارپوشه انجام می شود.
قانون پایانه های فروشگاهی چیست ؟
قانون پایانه های فروشگاهی در تاریخ 21/7/1398 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. این قانون دارای 6 فصل، 29 ماده و 28 تبصره است که مواردی از جمله تعاریف، تکالیف اشخاص مشمول، تکالیف سازمان ها و دستگاه های ذی ربط، مشوق ها، ضمانت های اجرایی و نظارت بر اجرا در فصول مختلف آن ذکر شده است.
در مطالب قبلی وب سایت تحت عنوان ” فراخوان سامانه مودیان ” به 5 فراخوان کلی که در این سامانه منتشر شده اشاره کردیم و گفتیم که تمام مشمولان مالیاتی باید ثبت نام خود را در این سامانه انجام دهند و ارسال صورت حساب های الکترونیکی خود را از طریق پایانه های فروشگاهی یا نرم افزار تخصصی اتصال به سامانه مودیان انجام دهند.
جالب است که برخی از مودیان تصور می کنند باید مبلغ هنگفتی بابت قیمت نرم افزار سامانه مودیان بپردازند. در حالی که نیاز به خرید نرم افزار سامانه مودیان نیست و می توانید آن را به طور رایگان دانلود کرده و برای ارسال 10 صورتحساب مورد استفاده قرار دهید. ارسال صورت حساب های الکترونیکی از طریق سامانه مودیان آسان است و اگر مطالب قبلی وب سایت را مطالعه کرده باشید به خوبی با صفر تا صد سامانه مودیان آشنا شده اید.
منظور از اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه چیست؟
منظور از اشخاص مشمول، تمام صاحبین مشاغل و اشخاص حقوقی هستند که شامل قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان می باشند و باید ثبت نام خود را در این سامانه انجام دهند. توجه داشته باشید که نیازی نیست تمام اشخاص مشمول به طور همزمان در سامانه ثبت نام کنند. بلکه ثبت نام بر اساس ترتیبی که سازمان اعلام می کند انجام خواهد شد.
صورتحساب الکترونیکی چیست ؟
تا اینجای مطلب به میزان قابل قبولی با صفر تا صد سامانه مودیان آشنا شدیم و مفاهیم مهم را مورد بررسی قرار دادیم. اگر این سوال در ذهن شما وجود دارد که منظور از صورتحساب الکترونیکی چیست در ادامه مطلب با ما همراهی کنید. صورتحساب های الکترونیکی دارای چند ویژگی اصلی می باشند:
صورت حساب های الکترونیکی بر خلاف صورت حساب های کاغذی هستند و به طور الکترونیکی صادر می شوند. صدور آن ها از طریق سامانه مودیان انجام خواهد شد و دارای امضای الکترونیکی نیز می باشند. هر کدام از صورت حساب هایی که فاقد امضا باشند توسط سازمان امور مالیاتی مورد قبول واقع نمی شوند.
صورت حساب های الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی 22 رقمی هستند. این شماره به چهاربخش تقسیم می شود که شامل شناسه حافظه مالیاتی ( اختصاص 6 کاراکتر) ، تاریخ صورتحساب ( اختصاص 5 کاراکتر) ، سریال صورت حساب ( اختصاص 10 کاراکتر ) و ارقام کنترلی ( اختصاص 1 کاراکتر ) می باشد.
تمام اطلاعات مندرج در صورت حساب های الکترونیکی قابلیت ذخیره در حافظه مالیاتی فروشنده را دارند.
از دیگر ویژگی های صورت حساب های الکترونیکی این است که مشخصات و اقلام اطلاعاتی مندرج در آن ها بر اساس نوع کسب و کار و از سوی سازمان امور مالیاتی اعلام می شود.
در ویدئو زیر با انواع صورتحساب در سامانه مودیان بیشتر آشنا می شوید.
تغییرات مهم بعد از اجرای سامانه مودیان !
اکنون که با صفر تا صد سامانه مودیان آشنا شدیم باید به یک موضوع مهم اشاره کنیم. از زمانی که این سامانه راه اندازی شد تغییرات مهمی را شاهد بودیم که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
ممنوعیت مراجعه مودیان به سازمان امور مالیاتی
همان طور که می دانید قبل از راه اندازی سامانه، مشمولان مالیاتی برای ارسال صورت حساب ها، اظهارنامه ها و اسناد خود، به طور حضوری به سازمان مراجعه می کردند. این موضوع چالش های زیادی را به همراه داشت که می توان به ازدحام، هدر رفتن زمان و … اشاره کرد. اما بعد از راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی، هیچ کدام از مشمولان نباید به طور حضوری به سازمان مراجعه کنند. بر اساس ماده 4 قانون سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، اصل بر صحت اطلاعات ثبت شده در سامانه می باشد مگر خلاف آن ثبات شود. پس تا زمانی که تخلفاتی همچون کم اظهاری یا بیش اظهاری به اثبات نرسیده شما نمی توانید به سازمان مراجعه کنید.
عدم نیاز به ارسال اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده
از دیگر تغییراتی که بعد از راه اندازی سامانه مودیان شاهد آن بودیم عدم نیاز به ارسال اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده است. از آنجایی که برای صدور صورتحساب توسط فروشنده فرآیند خاصی در نظر گرفته شده است می توان گفت که اگر مودیان این فرآیند را طی کنند دیگر نیازی نیست اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده را به سازمان ارائه دهند. زیرا کلیه اطلاعات از جمله خرید و فروش، مالیات بر ارزش افزوده و … در سامانه ثبت می شود.